Buducnost hard diskova: nove tehnologije

infoLAB, 9.10.2017. – kakva je budućnost hard diskova? Danas, kad prodaja SSD diskova raste 50% na kvartalnoj razini, kad sve više koristimo “cloud” servise. Ima li budućnosti za hard diskove? No krenimo redom, danas još uvijek ne postoji neka druga povoljnija tehnologija spremanja velikih količina podataka u odnosu na hard disk. A u sveopćoj fazi digitalizacije i online poslovanja sve više je podataka koje treba pohraniti. Kako “cloud” servisi čuvaju vaše podatke? Na hard diskovima naravno. Iako, više se ne dešava da se svake godine udupla kapacitet diskova, danas već imamo u prodaji diskove kapaciteta 14TB. Prisutan je konstantan razvoj novih tehnologija koje omogućavaju sve veću gustoću zapisa i izradu diskova sve većeg kapaciteta:
– Helio Seal Helium Technology (HGSTova patentirana tehnologja, koriste je i drugi proizvodjači) unutrašnjost diskova je ispunjena helijem (7 puta manja gustoća od zraka), tako da su svi otrpori manji i moguće je teoretski do 7 puta povećati performanse. U praksi ova tehnologja je uistinu donijela veće kapacitete diskova i veću gustoću zapisa, uz solidnu pouzdanost. No ima tu i problema, ovi diskovi su bitno osjetljiviji na bilo kakve mehaničke udarce, bilo kakvo pomjeranje dok su u radu itd… Budući da od patentiranja 2013. do danas je prisutna već četvrta verzija ove tehnologije, ipak govori da tu ima potrebe za dodatnim doradama.
– SMR (Shingled Magnetic Recording) – takodjer HGSTova patentirana tehnologija, koja skvencijalnim pomakom upisivanja trackova povećava kapacitet pohrane za 16% u kombinaciji sa Helio Seal tehnologijom.
– HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) – zapisivanje trackova uz pomoć malog lasera koji ciljano fokusirano zagrijava površinu diska na koji se vrši upis. Iako već odavno patentirana, diskovi sa ovom tehnologijom su još uvijek u najavi.
– Next Generation Disk Drive Technology – 17 patenata male Kalifornijske tvrtke L2 Drive Inc. donosi najveće novosti u svijetu hard diskova kakve danas poznajemo. Potpuno novi patentirani sustav aktivne kontrole ovjesa glave hard diska. Do sad je glava diska uvijek bila iznad površine ploče na ABS (air bearing surface) struji zraka koja se stvarala rotiranjem ploča. Ovaj sustav potpuno mjenja stvari, povećava gustoću zapisa a i “head crash” bi postao stvar prošlosti. Budući da se radi o maloj tehnološkoj tvrtci ostaje vidjeti kako će u praksi zaživjeti ovi patenti. Budući da su podvojena mišljenja o “helijum” tehnologiji, neki proizvodjači nastavljaju razvoj diskova sa klasičnim zrakom kao medijem u unutrašnjosti diska, kao najpouzdanijom i najtrajnijom opcijom. Toshiba je upravo predstavila model kapaciteta od 10TB sa 7 ploča. 10TB kapacitet u klasičnoj tehnologiji Toshiba 10TB MG06
S toga možemo reći da je budućnost hard diskova osigurana, i u ovoj formi hard diskova vjerojatno možemo uskoro očekivati diskove do 50TB kapaciteta. Kakva je situacija sa spašavanjem podataka? Naravno veći kapaciteti i veća gustoća zapisa stvari bitno kompliciraju. No infoLAB iRecovery grupa će kao i do sad, nastaviti razvijati najnovije tehnologije i metode spašavanja podataka za sve nove tipove hard diskova koji dolaze.

Primjedbe